Logo Pembungkusan Makanan Diperakui
Kami telah membantu membangunkan perniagaan makanan selama bertahun-tahun dengan pengetahuan kami dalam bidang pembungkusan dan pelabelan makanan di Malaysia.
Pelanggan sekarang semakin sedar dan bijak tentang apa yang mereka makan. Oleh itu, pembungkusan makanan sekarang bukanlah tentang penampilan yang bagus sahaja tetapi ianya juga melibatkan proses penyediaan makanan.
Salah satu aspek penting dalam proses penyediaan makanan adalah logo pembungkusan makanan yang diperakui . Logo pembungkusan makanan membuktikan bahawa sesuatu makanan itu selamat untuk dimakan, terutamanya logo Halal.
Di Malaysia, anda perlu memberi perhatian khusus kepada logo pembungkusan makanan yang wajib untuk bungkusan produk makanan anda. Dengan adanya logo tersebut, produk anda akan kelihatan diiktiraf di mata pengguna.
Anda juga perlu mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Peraturan-peraturan Makanan Malaysia 1985 untuk rekaan pembungkusan makanan dan segala maklumat yang ingin dipaparkan.
Berikut merupakan senarai logo pembungkusan makanan sah yang perlu ada jika anda ingin memasarkan produk makanan anda di Malaysia.

Buatan Malaysia / Made in Malaysia
Logo buatan Malaysia penting dalam melambangkan tempat pembuatan produk dan juga untuk mengutamakan barang buatan Malaysia
Ianya adalah salah satu komponen yang diperkenalkan oleh industri makanan di Malaysia untuk menggalakkan rakyat Malaysia membeli barang buatan tempatan.
Setiap barang buatan Malaysia, terutamanya produk makanan mempunyai logo Buatan Malaysia pada pembungkusan makanan mereka. Walau bagaimanapun, penggunaan logo ini mestilah tertakluk kepada Akta Penyelarasan Perindustrian 1975 [Akta 1975], “Bermaksud seseorang yang terlibat dalam sebarang aktiviti pengeluaran.”
Syarat-syarat permohonan:
- Syarikat tersebut MESTILAH berdaftar di bawah SSM.
- Mempunyai lesen pengoperasian yang sah daripada pihak berkuasa tempatan.
- Produk melibatkan proses pengeluaran.
- Produk MESTILAH dihasilkan di Malaysia dan mengandungi 51% kandungan tempatan.
Anda juga boleh membuat permohonan dalam talian dan tiada kos tambahan akan dikenakan. Anda boleh rujuk laman web rasmi KPDNHEP untuk maklumat lanjut.
Laman web tersebut juga mempunyai arahan lebih lanjut tentang apa yang anda perlu lakukan untuk meletakkan logo Buatan Malaysia pada pembungkusan makanan anda.
Cadangan bacaan: Pricing and Costing Strategies for Packaged Food

Halal JAKIM
Malaysia adalah negara yang rakyatnya terdiri daripada 61.3% orang Islam, jadi mempunyai logo Halal pada pembungkusan makanan anda adalah satu keperluan.
Pensijilan Halal memberikan jaminan kepada semua pengguna Islam bahawa sesuatu produk makanan itu diproses mengikut undang-undang syariah.
Bagi yang bukan Islam, produk Halal dikira sebagai produk yang berkualiti. Perbadanan Pembangunan Halal (HDC) sangat menggalakkan semua pemohon pensijilan Halal untuk mematuhi syarat GMP dan HACCP.
Produk yang disahkan Halal oleh JAKIM adalah produk yang selamat dimakan atau diguna.
Selain itu, Malaysia juga merupakan satu-satunya negara dimana kerajaannya memberikan sokongan penuh dalam mempromosikan proses Pensijilan Halal bagi semua produk dan perkhidmatan.
Jika anda mempunyai produk atau perkhidmatan yang ingin anda keluarkan di pasaran tidak lama lagi tapi belum memohan sijil Halal, anda boleh membuat permohonan melalui www.halal.gov.my dan menghantar semua borang berkaitan kepada Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
Caj perkhidmatan yang dikenakan selalunya bergantung kepada kategori industri, kategori premis makanan, dan kategori rumah sembelih anda. Jadi, berdasarkan kepada pendapatan tahunan anda, caj yang dikenakan adalah antara RM100-RM300.
Sebagai persiapan, anda boleh rujuk skim Pensijilan Halal Malaysia seperti di bawah:
- Produk makanan / Minuman / Makanan Tambahan
- Premis Makanan
- Barangan Pengguna
- Rumah Sembelih
- Logistik
Apakah prosedur untuk memohon sijil Halal daripada Jakim?
- Daftar Halal dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
- Mempunyai lesen perniagaan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT)
- Beroperasi sepenuhnya sebelum permohonan dibuat
- Menghasilkan dan/atau mengendalikan produk halal sahaja dan mematuhi piawaian Halal yang ditetapkan
- Sumber bahan yang digunakan adalah halal dan dari pembekal yang membekalkan bahan yang halal
- Wajib menghasilkan produk yang halal sahaja
- Produk mestilah mengunakan nama yang berlainan daripada produk yang bukan halal
Anda juga boleh membaca maklumat lebih lanjut di Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia.

Good Manufacturing Practice (GMP) / Amalan Perkilangan Baik (APB)
Apakah yang dimaksudkan dengan GMP / APB ?
GMP atau dalam istilah bahasa Malaysia, Amalan Perkilangan Baik (APB), ialah garis panduan yang dikuatkuasakan dari awal proses pembuatan sehinggalah sebelum produk itu sampai kepada pengguna. Objektif utama logo pembungkusan makanan GMP adalah untuk menghasilkan produk yang sempurna, berkualiti, dan mempunyai standard kebersihan yang tinggi.
Oleh itu, standard pengeluaran yang tinggi telah ditetapkan terutamanya bagi produk yang mempunyai kesan langsung terhadap kesihatan manusia seperti makanan, farmasi, ubat-ubatan, peralatan perubatan dan sebagainya.
Anda juga perlu tahu bahawa aplikasi GMP adalah sebahagian daripada rubrik utama untuk perkilangan dan pengedaran produk makanan. Anda haruslah mematuhi prosedur yang ditetapkan mengikut peringkat – Â bahan mentah, pemprosesan, pembuatan produk, perkilangan, pembungkusan, penyimpanan dan pengedaran.
GMP adalah salah satu program pra-syarat atau pre-requisite programmes (PRP) yang anda perlu ada sebelum Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) dapat dilaksanakan. Jika anda mempunyai akreditasi GMP, proses mendapatkan akreditasi HACCP akan menjadi lebih mudah.
Garis panduan GMP termasuklah:
- Penyimpanan rekod
- Kelayakan kakitangan
- Sanitasi
- Kebersihan
- Pengesahan peralatan
- Pengesahan proses
- Pengendalian aduan
- Jaminan kualiti dan kawalan kualiti
- Penarikan semula komoditi
- Audit kawalan dalaman
- Kemudahan
- Fasiliti
- Dokumentasi
Mengapa mohon GMP?
Pensijilan GMP menunjukkan bahawa sesuatu produk makanan itu dihasilkan melalui kaedah yang berkesan, bermanfaat dan berkualiti. Melalui logo pembungkusan makanan ini, tahap kebolehpercayaan terhadap perniagaan makanan anda akan meningkat. Oleh itu, dengan adanya Sijil GMP, ianya boleh membantu jenama anda kelihatan lebih menonjol daripada yang lain.
Kos Pensijilan GMP
Kos pensijilan bergantung kepada saiz perniagaan anda:
Kos | Â Â Industri Besar | Â Â Â Â Â Â Â SMEÂ Â Â | Â Â Â Â Â Â Â Â MIKROÂ Â Â |
Pemprosesan | RM – | RM – | RM – |
Permohonan Baru | RM 4,700 | RM 3,500 | RM 2,300 |
Pembaharuan Permohonan | RM 3,500 | RM 2,600 | RM 1,800 |
Pengawasan | RM 800 | RM 800 | RM 800 |
Sumber: Federation of Malaysian Manufacturers
Saiz perniagaan ditentukan seperti di bawah:
Industri besar – Mempunyai lebih daripada 150 pekerja sepenuh masa dengan pendapatan tahunan RM25 juta dan lebih.
SME – Mempunyai kurang daripada 150 pekerja sepenuh masa dengan pendapatan tahunan kurang daripada RM25 juta.
Mikro – Mempunyai kurang daripada 5 pekerja sepenuh masa dengan pendapatan tahunan kurang daripada RM250,000.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
Ianya sukar untuk mendapatkan logo ini pada pembungkusan produk anda, namun, jika berjaya diperoleh, anda berpotensi untuk mengeksport produk anda
Apakah itu HACCP di Malaysia?
HACCP ialah sistem kesalamatan makanan yang menetapkan standard kebersihan yang diperlukan bagi proses pembuatan produk makanan yang sihat. Selain itu, sistem ini juga menyentuh tentang faktor-faktor yang boleh membahayakan kesihatan pelanggan dan berfokus untuk mengurangkan risiko tersebut.
HACCP menggunakan sumber yang efektif untuk membolehkan mereka bertindak pantas terhadap segala masalah keselamatan makanan. Dengan adanya sistem HACCP, ia membantu dalam pengurusan risiko oleh pihak berkuasa pengawalan makanan.
Bagi sektor makanan siap-sedia (Ready-made)/sedia-untuk-dimakan (Ready-to-eat), HACCP adalah sangat penting. Untuk makanan yang disimpan secara bebas-oksigen seperti vakum, ianya bertujuan untuk mengelakkan daripada kehadiran bakteria. Walau bagaimanapun, bakteria masih boleh tumbuh dan hadir dalam vakum jika tidak dilakukan dengan betul.
Oleh itu, peraturan HACCP adalah sangat ketat bagi mengelakkan masalah-masalah ini daripada berlaku. Jadi, dengan mempunyai logo HACCP pada pembungkusan produk makanan anda, ia akan dapat membina kepercayaan pelanggan anda.
HACCP diaplikasikan terhadap:
- Perancangan
- Pemprosesan
- Penghasilan
- Pembungkusan
- Penyimpanan
- Pengangkutan
- Penghantaran
- Penawaran untuk dijual
Pra-syarat
- Keadaan bangunan dan persekitaran
- Spesifikasi peralatan untuk fasiliti
- Bahan mentah
- Rawatan dan sanitasi
- Kawalan bahan mentah
- Perlindungan simpanan sejuk
- Kebersihan dan latihan pekerja
- Status kesihatan pekerja
- Pengurusan sisa makanan
- Sistem kawalan perosak
- Piawaian saliran dan air
Berapakah kos untuk momohon Pensijilan HACCP?
Pensijilan HACCP adalah untuk industri besar dan SME sahaja. Bayaran dan kos semasa adalah seperti di bawah:
Bayaran Permohonan Baru: Industri Besar, RM5400; SME, RM4000
Bayaran Pembaharuan Permohonan: Industri Besar, RM4000; SME, RM3000
Bayaran Pengawasan: All, RM900

Pensijilan ISO (International Standards Organization)
Apakah itu Pensijilan ISO?
The ISO ialah piawaian antarabangsa sukarela yang menyediakan spesifikasi tertentu bagi produk, perkhidmatan dan sistem pengurusan untuk perdagangan antarabangsa. Permohonan ini biasanya dibuat melalui agensi ISO untuk panduan yang lebih menyeluruh dan dokumentasi yang betul dan tepat.
Sama seperti HACCP, ianya sukar untuk diperolehi, tetapi jika berjaya diperolehi, ianya dapat memberi faedah yang besar terhadap perniagaan anda.
Berdasarkan tinjaun yang dibuat pada tahun 2011, sebanyak 10,757 syarikat mendapat pengiktirafan ISO 9001, untuk Sistem Kualiti Pengurusan, ianya merupakan peningkatan sebanyak 25% berbanding tahun 2010. Terdapat juga peningkatan sebanyak 16% bagi syarikat yang mendapat pengiktirafan ISO 14001, Sistem Pengurusan Alam Sekitar pada tahun 2010.
10 Langkah untuk mendapat Pensijilan ISO
- Pilih sistem pengurusan yang ingin diiktiraf
- Tentukan skop pensijilan
- Lantik Wakil Pengurusan Kualiti (QMR)
- Latih pekerja semasa atau lantik perunding sistem pengurusan yang berpengalaman
- Jalankan komunikasi dan latihan
- Pilih badan pensijilan yang akan digunakana
- Berikan maklumat untuk permohonan pensijilan
- Teruskan dengan pensijilan jika tiada isu kualiti
- Melaksanakan audit luaran secara tahuan
- Audit pensijilan semula setelah tamat tempoh
Kembangkan perniagaan makanan anda dengan logo pembungkusan makanan yang betul
Logo pembungkusan makanan yang berbeza mempunyai fungsi dan impak yang berbeza terhadap pengguna. Oleh itu, sebelum memohon untuk mana-mana sijil, anda hendaklah mengenal pasti tahap perniagaan makanan anda. Kemudian, ketahui sijil mana yang akan bantu membawa perniagaan makanan anda ke tahap seterusnya.
Perniagaan makanan adalah lebih baik diperkembangkan melalui logo pembungkusan makanan yang menyumbang terus kepada pendapatan
Sekiranya anda memerlukan pertolongan lanjut mengenai siji-sijil ini ataupun untuk mencipta pembungkusan makanan, anda boleh menghubungi perunding kami hari ini!
HUBUNGI KAMI SEKARANG
DISCLAIMER
This article is for informational and educational purposes only and does not constitute legal or professional advice. Although we strive to provide accurate general information, the information presented here is not a substitute for any kind of professional advice, and you should not rely solely on this information. Please opt for a one-to-one consultation with us or a relevant professional for your specific concerns regarding food business solutions in Malaysia before making any decisions.